Ваксина може да предпази децата от диабет

 

Ротавирусната ваксина може да предпази децата от развитие на диабет тип 1, твърдят австралийски учени. Подробно проучване на екип епидемиолози от Университета в Мелбърн е установил, че чрез свойствата си популарната имунизация може да има ефект не само срещу причинителите на тежка диария при децата, но и в случаите, когато клетките, произвеждащи инсулин, не работят правилно.

 

В Австралия ваксината срещу ротавирус присъства в списъка с рутинни имунизации в ранна детска възраст още от 2007 г. За да проучат последствията от приложението й, Кирстен Перет от Университета в Мелбърн и нейните колеги са сравнили два 8-годишни периода преди и след въвеждането на имунизацията в Австралия. Резултатите били изумителни – изследователите регистрирали 14% спад на случаите на диабет тип 1 при деца от 0 до 4 години, но никаква промяна при децата от 5 до 14 годишна възраст.

 

„Това е нормално. 5-годишните деца в проучването са родени след въвеждането на ваксината, която трябва да се даде преди излагане на вируса да има някакъв защитен ефект“, обяснява Кирстен Перет, цитирана от научното издание New Scientist.

 

Ротавирусът заразява клетките на панкреаса чрез отвличане на естествен рецептор на повърхността им, което води до клетъчна смърт. Ваксината спира този процес в клетките, произвеждащи инсулин, което може да е и причината да е ефективен срещу диабета. Перет и нейният екип сега разглеждат връзките между диабет тип 1 и намаляването на размера на панкреаса, свързан с болестта.

11.02.2019 Ендокринология , ,
About rumensem