Нови лекарства намаляват риска от бъбречни усложнения при диабет

Д-р Маргарита Виткина, ендокринолог

Д-р Виткина, какво е характерно за диабета при по-възрастните хора?

– Захарният диабет е заболяване, което няма кой знае каква симптоматика, освен ако няма тежка декомпенсация. Обикновено, когато има жажда и отслабване на тегло, пациентите разбират, че имат проблем и търсят помощ. Проблемът е, че когато дълго време стойностите на кръвната захар са между 7 и 10, а хората нямат оплаквания, се увреждат очите, бъбреците, нервите на краката и много често, откривайки диабет, специалистите установяват, че вече са настъпили и допълнителни усложнения.

По какъв начин се преодолява опасността от подобно влошаване на състоянието?

– При най-новите терапии на диабет се търси комбиниран ефект – не само да намалеят стойностите на гликирания хемоглобин, но и да се предотврати или сведе до минимум рискът от увреждания на други органи и системи. Например, едно от най-новите лекарства е таблетка, която влияе на ниво бъбрек и отсрочва тежките увреждания, като бъбречна недостатъчност и в последствие хемодиализа. И това е истинска революция в медицината, защото бъбречните усложнения са една от най-честите причини за смърт при пациентите с диабет.

Много ли са пациентите с бъбречни увреждания в следствие на диабета?

– Оказва се, че около 20-30% от боледуващите са с подобни проблеми и най-вече тези с латентен диабет, при които дълго време не е имало никакви симптоми. Затова в момента се провеждат различни клинични проучвания* за изследване на вече регистрирани у нас медикаменти. Целта е да се провери в каква степен съществуващите лекарства повлияват усложненията, които настъпват от диабет, и какво може да се добави, за да бъде терапията по-ефективна.

––––––––––––
*Безплатни консултации и изследвания за пациенти между 18 и 75-годишна възраст със зле компенсиран диабет тип 2 и бъбречни усложнения се предлагат в Excelsior Medical Center. За информация и записвания позвънете на 0700 20 181 – на цената на телефонен разговор по тарифата на вашия операт

30.03.2017 Ендокринология , ,
About rumensem