Язва

Заболяването е едно от най-типичните в гастроентелогията. Представлява рана по стените на хранопровода, стомаха или дванадесетопръстника. В началото засяга само лигавицата на съответния орган, но ако продължи да се развива, може да пробие и мускулния слой. Острото възпаление на коремната кухина причинява перитонит, а язва, оставена на агресивното действие на стомашните сокове може да се развие и до рак.

Болест на Крон

Представлява хронично възпалително заболяване на храносмилателния канал, което може да засегне всяка една негова част – от устата до ануса. Свързано е с язвени изменения, които могат до толкова да нарушат цялостта на чревната стена, че да образуват канал (фистула) между съседни органи или кожата. Причината за възникване на заболяването все още не е известна. Предполага се, че в основата му е вирусна или бактериална инфекция, която води до нарушена функция на имунната система, продължаваща да съществува и след елиминиране на инфекциозния агент. Обсъжда се и ролята на наследствени фактори.

Улцерозен колит

Известен е още като язвен колит и се характеризира с кървящи гнойни язви на лигавицата на дебелото черво. Сред симптомите му са болките в корема и диарията, придружени с кръв в изпражненията. Не са редки също киселините и газовете. Съществуват различни теории за появата на улцерозния колит. Пациентите обикновено страдат едновременно и от нарушения на имунната система, но не е ясно дали те са причина или следствие от колита. Счита се, че имунната система на организма реагира по неестествен начин на бактериите в стомашно-чревния тракт.