Понеделник - Петък 08:30 - 17:00

Събота и Неделя - Почивни

070 02 01 81

София, кв. Лозенец

ул. Голо бърдо 4, 1407

Excelsior  >  Без категория   >  МЦ Екселсиор с международен сертификат за лечение на уртикария

МЦ Екселсиор с международен сертификат за лечение на уртикария

Медицински център „Екселсиор“ вече е първият център в България, сертифициран за терапия на уртикария. Той получи международен сертификат от Глобалната европейска мрежа по алергия и астма GA2LEN (Global Allergy and Asthma European Network), който удостоверява, че медицинският център покрива всички европейски критерии за терапия на кожното заболяване.

Сертификатът е част от международен проект за развитие, взаимодействие и акредитация на центрове за високи постижения в различни области на алергичните заболявания UCARE (Urticaria Centers of Reference and Excellence), стартиран неотдавна от световната мрежа GA2LEN. Уртикарията е първата област, върху която проектът се съсредоточава, като до момента с общи усилия е изградена мрежа от 94 лицензирани медицински центрове в цял свят. От тях 46 се намират в Европа, а единственият признат център в България е МЦ „Екселсиор“.

За да получат престижния сертификат, центровете трябва да докажат, че покриват 32 критерия, които се оценяват по време на одитно посещение. От тях се изисква не само да разполагат с необходимите специалисти и апаратура, но и да демонстрират, че се занимават с проучвания, че прилагат съвременни методи на лечение с постигнати конкретни резултати от тях, че обменят информация с останалите центрове по света и че поддържат активна връзка със своите пациенти. По този начин проектът GA²LEN UCAREs се стреми не само да създаде отлични постижения при лечението на уртикария, но и да повиши познанията за терапия на заболяването чрез научни изследвания в глобален план. Създава се и уникална по рода си световна мрежа от специалисти по уртикария, която би могла да хармонизира и подобри управлението на заболяването в световен мащаб.

Що за проблем е уртикарията?

Уртикарията, по-известна у нас като „копривна треска“, е често срещано и инвалидизиращо състояние. То е истинско предизвикателство, както за пациентите, така и за лекуващите лекари, особено при хронични заболявания. Изразява се с внезапно появяващ се обрив със зачервяване  и силен сърбеж, предизвикан най-често от алергична реакция. Сред алергичните фактори, които провокират състоянието, са различни храни, медикаменти, вируси, бактерии и гъбични инфекции, ухапване от насекоми (оси, пчели, паяци, бълхи и прочие), както и вдишване на инхалаторни алергени (полени, домашен прах, пух, парфюми и др.). Обривите могат да бъдат предизвикани също от различни съпътстващи заболявания (болести на червата, бъбреците, черния дроб, ендокринната или нервната системи) или от неблагоприятни външни фактори, като студ, слънце, вода, топлина, ултравиолетово лъчение и прочие. Счита се, че около 20% от населението на Земята поне веднъж в живота си са страдали от уртикария.

Сърбящите петна са сравнително големи (1-2 см.), приличат на опарено от коприва и затова се наричат „уртики“ – от латинското наименование на копривата „Urtica Urens“. Имат различна форма и големина и се появяват на различни места по тялото, като имат свойството да се преместват. Когато подутините засегнат устата, езика, бронхите или гръкляна, отокът на лигавиците е по-голям и има опасност от задушаване. Често температурата на тялото е повишена, появява се и втрисане, поради което народът е нарекъл болестта „Копривна треска“.

Острата форма на уртикария обикновено започва бързо и неочаквано, но ако сърбящите петна се задържат повече от два месеца, въпреки приложеното лечение, се говори за хронична форма на заболяването.

Диагнозата се поставя от дерматолог, а лечението задължително се консултира и предписва от специалист.

За повече информация

Можете да се обърнете с въпроси към експертите на МЦ „Екселсиор“ на тел. 0700 20 181 (на цената на вашия мобилен оператор) всеки работен ден от 8:00 до 18:00 ч. Или да ни посетите лично на адрес: гр. София, ул. Голо бърдо №.4

No Comments

Leave a Reply