Понеделник - Петък 08:30 - 17:00

Събота и Неделя - Почивни

070 02 01 81

София, кв. Лозенец

ул. Голо бърдо 4, 1407

Excelsior  >  Без категория   >  Проф. Балабанова със съвети за лечение на акне

Акнето е наследствено, но често страдат и хората под стрес

— Проф. Балабанова със съвети за лечение на акне

За появата на досадните малки пъпчици, присъщи на тийнейджърските години, има конкретен виновник. Кой е той, какво го провокира и може ли да ни изненада и в зряла възраст, разказва проф. Мария Балабанова, началник на Отделението по дерматохистопатология и имунохистохимия в университетската болница „Александровска“.

Проф. Балабанова, свикнали сме да вярваме, че акнето е болест предимно на младите. Застраховани ли са зрелите жени от този вид пъпки?
– Акнето е състояние на кожата и не е присъщо само за младите хора. Основните причини за появата му са ежедневният стрес и фамилното предразположение. Класическото акне – вулгарис (vulgaris), което се проявява при тийнейджърите, най-често е наследствено. Но освен това има и хора с пъпки, които също биват диагностицирани с акне. Тази група включва: козметично акне, акне вследствие на непрекъснато травмиране и разчесване на кожата, медикаментозно акне, хормонално акне, акне, свързано с някой професии и др. Пъпки могат да се появят дори при жени след раждане, които дотогава не са имали акне.
Какво провокира появата на акне?
– Причините са в космено-мастния фоликул. Това е структура в кожата, която се състои от косъм и прилежаща мастна жлеза. Проблемът възниква, когато специфичен микроорганизъм – пропионибактериум (propionibacterium acne), нормален обитател на кожата, вследствие най-често на наследственост или стрес, се активира и започва да разцепва липидното съдържимо на мастната жлеза. Разпадните продукти причиняват възпаление на кожата. Появява се пъпка или малка киста. Състоянието се влошава, когато пациентите разчешат и раздразнят тази пъпка, защото тогава към нея се прибавя и инфекция отвън, което често води до усложнено акне. Тук искам да подчертая, че не стафилококите причиняват акнето. Ако такива бъдат открити в пъпката, това означава, че по всяка вероятност са били вкарани в кожата след разраняване.
Може ли да се предотврати появата на акне, например чрез специфична профилактика?
– Не съществува специфична профилактика, освен ако не се установи и отстрани конкретната причина. Кожата обикновено подава сигнал. Често идват притеснени майки с момичета в пубертета, при които започват да се появяват пъпчици. Започва се лечение с предимно локални лекарствени средства – кремчета, които имат пилингов ефект, които регулират мастната обмяна, ако кожата е по-мазна, или я хидратират, ако е много суха. В много случаи това дава добър резултат, но ако видим, че състоянието прогресира, терапията става по-сериозна. На този етап обикновено се включват медикаменти, които се приемат вътрешно.
Кои са най-съвременните методи за лечение на акне в момента?
– По-модерни са лазерните терапии, но не се прилагат масово, защото процедурите са много скъпи, а ефектът не винаги е такъв, какъвто очакваме. След края на медикаментозното лечение се прилагат естетични и козметични процедури, различни терапии, като пилинг, дермаролери, микродермабразио, лазери и други с цел подобряване вида на кожата. Засега една от най-достъпните и ефективни форми за терапия е участието в клинични проучвания на козметичните продукти от последно поколение в тази област.
Защо проучванията са добър вариант за пациентите?
– Защото се прилагат продукти с много добри съставки, минали през най-важните етапи за доказване на качество и безопасност. Хората ги получават напълно безплатно, ползват ги дълъг период от време, при това под постоянен лекарски контрол. Това е гаранция, че състоянието им никога няма да излезе извън контрол. А за нас, дерматолозите, е чудесен вариант да помагаме на хората.
Как могат да се включат те в подобни клинични изпитвания?
– Достатъчно е да попитат своя лекуващ лекар – специалистите обикновено имат информация за действащите проучвания в страната. Другият вариант е да се свържат с медицински център*, който участва в такива клинични изпитвания. Почти винаги се налага първоначален преглед, защото има специфични критерии, на които пациентите трябва да отговарят. Те получават подробна информация за продуктите, които ще ползват, и имат пълното право да се откажат, когато пожелаят. Но ако са подходящи, получават невероятна възможност за ефективно и качествено лечение.
No Comments

Leave a Reply